Επανάσταση πιστοποίησης FSC για καλλιεργητές μικρής κλίμακας

0
Επανάσταση πιστοποίησης FSC για καλλιεργητές μικρής κλίμακας

Ο Michal Brink της CMO είναι απασχολημένος με τον έλεγχο του Ομίλου FSC στην Colona, ​​στο Eastern Cape.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αφρικής εξακολουθούσε να ζούσε και να εργαζόταν κάτω από το lockdown Επιπέδου 3 λόγω της πανδημίας του Coronavirus που σάρωνε τη χώρα, η CMO ήταν απασχολημένη με την πιστοποίηση εννέα δασοκαλλιεργητών μικρής κλίμακας φυτειών και δύο κοινοτικών έργων εκκαθάρισης ζούγκλας με βάση την κοινότητα μέσω του ομαδικού προγράμματος FSC, που δημιουργήθηκε στη Νότια Αφρική τον Ιούνιο του 2019.

Αυτό χαιρετίστηκε ως «ανακάλυψη» από τους ενδιαφερόμενους φορείς της δασοκομίας που προσπαθούσαν ανεπιτυχώς για πολλά χρόνια να λάβουν πιστοποίηση δασοκαλλιεργητών μικρής κλίμακας.

Ομοίως, η πιστοποίηση δύο έργων εκκαθάρισης της ζούγκλας που διαχειρίζεται η κοινότητα κοντά στο Matatiele στο Ανατολικό Ακρωτήριο είναι ένα μοντέλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το ξεκλείδωμα των αλυσίδων εφοδιασμού και την προσθήκη αξίας συνδέοντας αυτά τα έργα με αγορές premium.

Το κλειδί για το ξεκλείδωμα του παζλ πιστοποίησης για τους μικρής κλίμακας καλλιεργητές, καθώς και για τα έργα εκκαθάρισης λουλουδιών, είναι ένα πρόγραμμα λογισμικού που αναπτύχθηκε από την CMO που μετατρέπει μια δαπανηρή, πολύπλοκη, βαριά σε έγγραφα διαδικασία σε ένα φιλικό προς τον χρήστη σύστημα που εκτελείται σε Πύλη υπολογιστή που επικοινωνεί με το cloud και στη συνέχεια συνδέεται με μια εφαρμογή που οδηγείται από οποιαδήποτε κινητή συσκευή. Αυτή η εφαρμογή καθοδηγεί τα υποψήφια μέλη μέσω μιας διαδικασίας βήμα προς βήμα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των αρχών και των κριτηρίων FSC και επιτρέπει σε έναν εσωτερικό διαχειριστή πόρων CMO να ελέγχει ένα αγρόκτημα στο χωράφι χωρίς την ανάγκη επαχθούς, χρονοβόρας γραφειοκρατίας.

Η εφαρμογή εκτελείται σε κινητό τηλέφωνο για να απλοποιήσει τη διαδικασία πιστοποίησης για τον ελεγκτή.

Η CMO χρησιμοποιεί επίσης αυτό το πρόγραμμα στα Ομαδικά Σχέδιά της στη Ναμίμπια, την Ουγκάντα ​​και την Ταϊλάνδη.

Ο διευθυντής της FSC Southern Africa, Manushka Moodley, λέει ότι η FSC συνεργάζεται με τη Mondi Zimele που παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης σε μικρής κλίμακας καλλιεργητές στη Ζουλουλάνδη. Αυτοί οι καλλιεργητές προμηθεύουν τη Mondi με κορμούς πολτού – μέσω των εκτελεστών τους, Awethu και Khulanathi. Το επίκεντρο αυτής της εργασίας ήταν η προετοιμασία των αγροτών για την πιστοποίηση FSC.

Η οριστικοποίηση του εθνικού προτύπου της Νότιας Αφρικής το 2018 παρείχε ένα άλλο κομμάτι του παζλ παρέχοντας ένα τοπικό σχετικό πρότυπο για να βασιστεί η πιστοποίηση των καλλιεργητών μικρής κλίμακας. Το Πρότυπο εφάρμοσε μια προσέγγιση βάσει κινδύνου κατά την ανάπτυξη των δεικτών και πέρασε από εκτεταμένες διαδικασίες διαβούλευσης με τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς.

Εν τω μεταξύ, η CMO είχε καταχωρίσει το Ομαδικό Σχέδιό τους, με την Awethu Forestry να εκπληρώνει το ρόλο του Διαχειριστή Πόρων και να συνεργάζεται στενά με τους αγρότες δέντρων για να προετοιμάσει το δρόμο για την πιστοποίηση.

Οι πρώτοι εννέα καλλιεργητές που εδρεύουν στη βόρεια Zululand πιστοποιήθηκαν στα μέσα Ιουνίου. Ο Michal είπε ότι η διαδικασία πήγε καλά με μερικά μικρά αυτοκίνητα, τα οποία πρέπει να κλείσουν εντός 12 μηνών. Το μέσο μέγεθος των συστάδων τσίχλας των μεμονωμένων αγροτών είναι περίπου 3 εκτάρια, σύμφωνα με τον Sizwe Mtengu της Mondi Zimele.

Ο Michal είπε ότι οι καλλιεργητές ήταν ενθουσιασμένοι που έλαβαν πιστοποίηση, η οποία τους πληροί τις προϋποθέσεις να λάβουν μια τιμή πριμοδότησης R31 ανά τόνο για την ξυλεία τους στην πύλη του μύλου.

Ο πρώτος παραγωγός μικρής κλίμακας που έλαβε πιστοποίηση από την FSC στη Βόρεια Ζουλουλάνδη. Αυτά τα δέντρα είναι μόλις τριών ετών.

Ο Norman Dlamini της FSA επιβεβαίωσε ότι ήταν σε συζητήσεις με την CMO για να χρησιμοποιήσουν το Group Scheme τους για να εξαπλώσουν την πιστοποίηση FSC σε περισσότερους μικρής κλίμακας καλλιεργητές σε όλη τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, το CMO Group Scheme κατάφερε να πιστοποιήσει δύο κοινοτικές περιοχές κοντά στο Matatiele στο Ανατολικό Ακρωτήριο. Οι χερσαίες εκτάσεις καλύπτουν 500 εκτάρια στις παραδοσιακές περιοχές αρχών Colana και Sibi κοντά στο Matatiele. Δύο επιχειρήσεις παραγωγής ξυλάνθρακα, η EcoChar και η KwaBhaca Nature Solutions, έχουν γίνει μέλη του CMO Group Scheme ώστε το προϊόν τους να μπορεί να πιστοποιηθεί FSC.

Ο Μιχάλ εξήγησε ότι η πιστοποίηση βασίζεται στα πρότυπα Φυσικού Δάσους της FSC καθώς υπάρχουν φυσικά δασικά μπαλώματα στην κοινοτική γη. Το επίκεντρο των εργασιών σε αυτές τις περιοχές είναι η εκκαθάριση των επεμβατικών μαύρων και ασημένιων υδάτων, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τα φυσικά λιβάδια, μειώνοντας τη βιοποικιλότητα και στεγνώνουν τους λιγοστούς υδάτινους πόρους. Τα μέλη της κοινότητας έχουν ξεκινήσει μικρές επιχειρήσεις που μετατρέπουν την καθαρισμένη ξυλεία σε κάρβουνο που συσκευάζεται και πωλείται.

Ο ξυλάνθρακας που παράγεται στην παραδοσιακή γη της αρχής Sibi θα έχει πιστοποίηση FSC.

Η επιχειρηματίας ξυλάνθρακα Bongiwe Mafuya εντάχθηκε στο CMO Group Scheme, έτσι ώστε το κάρβουνο που παράγεται από την επιχείρησή της, KwaBhaca Nature Solutions, να μπορεί να πιστοποιηθεί από την FSC και να πωληθεί σε εξαγωγικές αγορές. «Πρόκειται να καθαρίσω τα βότσαλα από τα λιβάδια με τρόπο που να ωφελεί την κοινότητα. Η κοινότητά μας μπορεί να βρίσκεται στην πιο απομακρυσμένη αγροτική περιοχή, αλλά μπορούμε να αφήσουμε το σημάδι στον κόσμο», είπε ο Bongiwe. (Φωτογραφία: Manushka Moodley)

Η πιστοποίηση FSC θα δώσει στον ξυλάνθρακα που παράγεται σε αυτές τις φάρμες πρόσβαση στις εγχώριες και διεθνείς αγορές, προσελκύοντας επιπλέον πριμοδότηση 300 R3 ανά τόνο, σε σύγκριση με τις τιμές του μη πιστοποιημένου ξυλάνθρακα.

Ο Michal λέει ότι για να διατηρήσουν την πιστοποίησή τους FSC, θα ζητηθεί από τις κοινότητες να εφαρμόσουν αποτελεσματική παρακολούθηση στα στρατόπεδα που έχουν καθαριστεί για να διασφαλίσουν ότι το κύμα δεν θα αναπτυχθεί ξανά και ότι θα διατηρηθούν τα οφέλη από την εκκαθάριση εξωγήινων. Αυτή η κρίσιμη συνέχεια – η οποία είναι δαπανηρή και εντάσεως εργασίας – ήταν μια από τις αποτυχίες πολλών έργων εκκαθάρισης ξένων εγκαταστάσεων σε όλη τη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια.

«Το ορόσημο που επιτεύχθηκε με την πιστοποίηση FSC από μικροϊδιοκτήτες στη Νότια Αφρική έδειξε πώς τα πρότυπα FSC μπορούν να ενσωματωθούν ώστε να ταιριάζουν στις τοπικές συνθήκες και να διευκολύνουν την εφαρμογή της υπεύθυνης διαχείρισης των δασών», σχολίασε η Manushka.

«Η πιστοποίηση FSC θα προσφέρει στους ιδιοκτήτες μικρών δασών και στα δάση που διαχειρίζονται από την κοινότητα μεγαλύτερη πρόσβαση στις τοπικές και διεθνείς αγορές. Για να διατηρήσει τη γνώση και τις πρακτικές εμπειρίες πεδίου που αποκτούν οι μικροϊδιοκτήτες κατά τη χρήση του πλαισίου FSC, η FSC International συνεχίζει να αναπτύσσει τις ικανότητές της. και θα κυκλοφορήσει νέες λύσεις πιστοποίησης ειδικά για μικροϊδιοκτήτες στις αρχές του 2021, συμπεριλαμβανομένης της αναθεωρημένης έκδοσης του προτύπου Group Scheme».

Οι εργασίες καθαρισμού κερκίδων στο Ανατολικό Ακρωτήριο γίνονται με τον παλιομοδίτικο τρόπο, κόβοντας με το χέρι και μεταφέροντας κεριά στον κλίβανο με βοοειδή.

Πολλά ζούγκλα για κάρβουνο.

*Δημοσίευση για πρώτη φορά στο ΣΤΗ Δασοκομία περιοδικό, Ιούλιος 2020

Σχετικό άρθρο: SAFAS – Καθιστώντας την πιστοποίηση δασών αποτελεσματική για όλες τις κλίμακες της δασοκομίας

Schreibe einen Kommentar