Η Vic Gov την ώρα του ύπνου καθώς η φωτιά στο ορυχείο δηλητηριάζει τον Morwell

1
Η Vic Gov την ώρα του ύπνου καθώς η φωτιά στο ορυχείο δηλητηριάζει τον Morwell
AHazel10-20140226162226237242-600x400-2
Από τον Ben Courtice — μια ενημερωμένη έκδοση (2 Μαρτίου) ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε αρχικά στο Green Left Weekly

Αντικείμενο της κυβέρνησης naptime ως δικος μου δηλητήρια πυρκαγιάς Morwell

Ο πρωθυπουργός Denis Napthine ζει στο νέο του ψευδώνυμο «Naptime», καθώς η πυρκαγιά στο ανθρακωρυχείο Hazelwood συνεχίζει τις τρομερές επιπτώσεις της στην πόλη Morwell, στην κοιλάδα Latrobe της Victoria.

Η άκρη της πόλης απέχει μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο όπου καίει η φωτιά από τις 9 Φεβρουαρίου. Το νέφος του τοξικού καπνού και της τέφρας από τη φωτιά καλύπτουν την πόλη πολλές φορές.

Μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Morwell στις 2 Μαρτίου συγκέντρωσε περίπου χίλιους θυμωμένους ντόπιους. Μια ομάδα ομιλητών και πολλοί άνθρωποι που σηκώθηκαν στο πάτωμα για να εκτονώσουν την οργή τους, επιβεβαίωσαν ότι είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι η κυβέρνηση άφησε την πόλη σε χλωρό κλαρί και τους έδωσε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από τη φωτιά.

Ο Μόργουελ συγκεντρώνεται για δράση
Ο Μόργουελ συγκεντρώνεται για δράση

Η εκτυλισσόμενη καταστροφή απαιτεί άμεση κλιμάκωση της δράσης και η Greens MLC Greg Barber έχει δίκιο απαιτώ ότι η κυβέρνηση κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, παρόλο που ο υπουργός Υγείας Ντέιβιντ Ντέιβις αρνείται ότι χρειάζεται.

Η πρώτη προτεραιότητα για επείγουσα δράση πρέπει να είναι η υγεία της κοινότητας. Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η παροχή στα κέντρα εκκένωσης κάποιας μορφής στέγασης για όσους επιθυμούν να φύγουν, είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση.

Η μέχρι σήμερα συμβουλή της κυβέρνησης είναι οι κάτοικοι (ιδιαίτερα οι ευάλωτοι) να εγκαταλείψουν το Morwell αν είναι δυνατόν. Αυτό αφήνει ευάλωτα άτομα, όπως μη υποστηριζόμενους ηλικιωμένους κατοίκους, και άτομα που δεν θα διακινδυνεύσουν να εγκαταλείψουν την εργασία τους, με ελάχιστη επιλογή από το να παραμείνουν και να αναπνεύσουν τον τοξικό καπνό.

Η πυρκαγιά στο ορυχείο αναδεικνύει επίσης βαθύτερα προβλήματα. Τονίζονται οι αποτυχίες της ιδιωτικής ιδιοκτησίας της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας και των κυβερνητικών ρυθμίσεων, όπως και η ανεπάρκεια των προτύπων παρακολούθησης και ασφάλειας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αυστραλία. Το μέλλον της απασχόλησης στην κοιλάδα τίθεται επίσης υπό αμφισβήτηση εάν η μείωση του κόστους μπορεί να προκαλέσει τέτοιες καταστροφές.

Πυρκαγιά που μπορεί να αποφευχθεί

Ο χειριστής του ορυχείου, η πολυεθνική εταιρεία GDF Suez, δεν είχε αποκαταστήσει το παρωχημένο τμήμα του ορυχείου που καίγεται τώρα. Οι ραφές άνθρακα έμειναν εκτεθειμένες, ευάλωτες στη φωτιά, και οι σωλήνες νερού και το σύστημα καταιωνιστήρων σε εκείνη την περιοχή είχαν αποσυναρμολογηθεί και διαλυθεί.

Η GDF Suez έχει δηλώσει στα μέσα ενημέρωσης ότι το τμήμα του ορυχείου που δεν χρησιμοποιήθηκε βρισκόταν σε διαδικασία αποκατάστασης. Είτε πληρούσαν τις απαιτήσεις της κυβέρνησης είτε όχι από αυτή την άποψη, είναι σαφές ότι αυτοί και/ή η κυβερνητική εποπτεία πρέπει να έφταιξαν. Το να κατηγορούμε τη δασική πυρκαγιά που προκάλεσε τη φωτιά στο ορυχείο προφανώς δεν είναι αρκετά καλό: όλοι γνωρίζουμε ότι συμβαίνουν πυρκαγιές και προετοιμαζόμαστε ανάλογα.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου CFMEU Mining and Energy, Luke Van der Meulen, έχει επιρρίψει την ευθύνη στην πολιτειακή κυβέρνηση.

„Η εταιρεία λειτουργεί σε έναν οικονομικά περιορισμένο χρόνο και θα προσπαθεί πάντα να κάνει τα πράγματα που κάνει ο Hazelwood – αλλά το μόνο πράγμα που το εμποδίζει είναι η ρύθμιση, η οποία σαφώς δεν έχει συμβεί εδώ“, Van der Meulen είπε στην τοπική εφημερίδα.

«Η κοινότητα δεν πρέπει να βιώνει αυτή τη φωτιά αυτή τη στιγμή. Πιστεύουμε ότι φταίνε οι ρυθμιστικές αρχές και όποιος εκμεταλλεύεται το ορυχείο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές – θα έπρεπε να έχουν αποκαταστήσει αυτά τα ορυχεία και μέχρι να αποκατασταθούν πλήρως, θα έπρεπε να έχουν την κατάλληλη πυροσβεστική υποδομή για την καταπολέμηση των πυρκαγιών». αυτός είπε στην αναφορά ABC 7:30.

Ρεκόρ ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Κυβερνητικά τμήματα και σχολεία έχουν μετακινηθεί προσωρινά από το Morwell και οι κάτοικοι έχουν λάβει συμβουλές να φύγουν εάν μπορούν. Ωστόσο, η πολιτειακή κυβέρνηση αντιστάθηκε σε όλες τις προτάσεις για εκκένωση της πόλης ή κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ακόμη και όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη φτάνει σε εκπληκτικά επίπεδα.

Η Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος πιάστηκε πλατύποδα από τη φωτιά στο ορυχείο. Έπρεπε να προσπαθήσουν να εγκαταστήσουν σταθμούς παρακολούθησης στο Morwell. Ωστόσο, το Morwell είναι μια σημαντική περιφερειακή πόλη, στο μέσον της διαδρομής μεταξύ τριών μεγάλων σταθμών παραγωγής ενέργειας από καφέ άνθρακα. Ο πλησιέστερος τακτικός σταθμός παρακολούθησης της EPA είναι στο Traralgon, 14 χιλιόμετρα ανατολικά – ο μόνος τέτοιος σταθμός στην κοιλάδα.

Οι νέοι σταθμοί παρακολούθησης EPA στο Morwell δείχνουν ότι ο επίσημος δείκτης ποιότητας αέρα της βαθμολογίας „πολύ κακή“ του 150 έχει ξεπεραστεί κατά πολύ, για ώρες στο τέλος, τις περισσότερες ημέρες. Στις 22 Φεβρουαρίου, το AQI έφτασε το 2000 στο Morwell South. Άλλες τοπικές πόλεις, όπως ο Τσόρτσιλ και ο Τραλάλγκον, έχουν επίσης επηρεαστεί σοβαρά ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.

Η καύση άνθρακα παράγει συνήθως επικίνδυνα αέρια και καπνό. Όταν δεν καίγεται εντελώς (όπως όταν βρίσκεται υπό προσβολή νερού), είναι χειρότερο και οι ρύποι μπορεί να περιλαμβάνουν γνωστές καρκινογόνες ουσίες όπως το βενζόλιο και το τοξικό αέριο μονοξειδίου του άνθρακα. Το βράδυ της 21ης ​​Φεβρουαρίου, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο Morwell South παρέμειναν στο φτωχό έως πολύ φτωχό εύρος για 9 συνεχόμενες ώρες.

Τα αιωρούμενα σωματίδια, που περιέχουν καρκινογόνες ουσίες, είναι μακροπρόθεσμα ανησυχητικά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολλούς θανάτους που θα μπορούσαν να προληφθούν.

Τα λεπτά σωματίδια στην περιοχή PM2,5 (2,5 μικρά, πολύ μικρότερα από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας) μετρώνται σε υψηλές συγκεντρώσεις στον σταθμό παρακολούθησης Morwell South της EPA σε συνεχή βάση. Μεγαλύτερα σωματίδια PM10 υπάρχουν επίσης στον καπνό μαζί με τοξικά αέρια όπως το όζον, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο αναπνευστικό σύστημα, επιτρέποντας στα σωματίδια να διεισδύσουν περαιτέρω.

Τα λεπτά σωματίδια μπορούν να εισπνεύσουν βαθιά στους πνεύμονες. Όσοι πάσχουν από παθήσεις της καρδιάς και των πνευμόνων διατρέχουν άμεσο κίνδυνο από αυτή τη ρύπανση. Οι πνεύμονες των παιδιών μπορεί να υποστούν ιδιαίτερη βλάβη από την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς σχηματίζονται ακόμη. Τα καρκινογόνα μεταξύ των σωματιδίων μπορεί αργότερα να προκαλέσουν καρκίνους.

Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στα σωματίδια στον καπνό του άνθρακα. Είναι σημαντικό η EPA να διεξάγει συνεχή και ενδελεχή παρακολούθηση της ρύπανσης, και αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τον καθημερινό καπνό από τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής σε κανονική λειτουργία, σε όλες τις τοπικές πόλεις.

Η διατήρηση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής σε λειτουργία δεν είναι απαραίτητη, επομένως η απομάκρυνση των εργαζομένων στο ορυχείο από την ομίχλη καπνού στο ορυχείο θα πρέπει να είναι μια λογική κίνηση για την προστασία της υγείας τους. Θα προκαλέσει την απώλεια κερδών της GDF Suez, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι η μικρότερη ανησυχία κανενός. Η Αυστραλία έχει πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής ενέργειας «βασικού φορτίου» – εκτός από τον καύσωνα του καλοκαιριού, είναι απίθανο η αποσύνδεση του σταθμού να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια.

Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για την κατάσβεση της φωτιάς;

Οι αξιωματούχοι της πυροσβεστικής ισχυρίζονται ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμη εβδομάδες για να σβήσει η φωτιά. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να δηλωθεί με βεβαιότητα. Ο Επίτροπος των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Βικτώριας Κρεγκ Λάπσλι είπε στη συνάντηση στις 2 Μαρτίου ότι σημειώνουν πρόοδο και ελπίζουν ότι θα την έχουν υπό έλεγχο σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, κάθε φορά που έχει μια ζεστή μέρα με αέρα (και προβλέπεται μία για τις 4 Μαρτίου) επαναφέρει τις προσπάθειές τους, αντιστρέφοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Πολλοί πρότειναν να πλημμυρίσει το ορυχείο για να σβήσει τη φωτιά. Ο Lapsley εξήγησε στη συνάντηση ότι θα χρειαστούν μήνες για να γεμίσει το ορυχείο με νερό, επομένως αυτή δεν είναι μια βιώσιμη επιλογή.

Μετά τη συνάντηση, πλησίασα τον Craig Lapsley για να ρωτήσω αν εμπόδιζαν το πόση ποσότητα νερού χρησιμοποίησαν, για να αποτρέψουν τυχόν πλημμύρες και να διατηρήσουν τη λειτουργία του σταθμού παραγωγής ενέργειας. Εξήγησε ότι η βασική υποδομή που θα σταματούσε εάν το ορυχείο πλημμύριζε μερικώς θα ήταν οι αντλίες στον πυθμένα του ορυχείου – τις οποίες χρειάζονται για να επιστρέψουν την απορροή νερού στην προσπάθεια κατάσβεσης. Προφανώς, αυτό περιορίζει το πόσο επιπλέον νερό μπορεί να εισαχθεί στην πυρόσβεση, δυστυχώς.

Πέρα από την έκτακτη ανάγκη

Για να επαναλάβουμε, η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και η διεξαγωγή εθελοντικής εκκένωσης με την υποστήριξη του κράτους θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Από εκεί και πέρα, απαιτείται απεγνωσμένα δικαστική έρευνα για τους ιδιοκτήτες του ορυχείου με την πάροδο των ετών και τις κυβερνήσεις των πολιτειών που τους ρύθμισαν (ή απέτυχαν). Πώς επετράπη να συμβεί μια τέτοια καταστροφή; Όπως επεσήμανε ο Luke Van der Meulen στη συνάντηση στις 2 Μαρτίου, μετά από μια πυρκαγιά στο ορυχείο το 2006, μια έρευνα συνέστησε να καλυφθούν τα κάρβουνα με πηλό – αλλά δεν έγινε καμία τέτοια ενέργεια.

Οι υπεύθυνοι – οι κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές και οι ιδιωτικοί φορείς – θα πρέπει να πληρώσουν για τον καθαρισμό και την αποζημίωση στην κοινότητα.

Η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας έφερε στη Βικτώρια 20 χρόνια ανόδου των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, πλήρη αποτυχία να σχεδιάσει μια μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας και τώρα βλέπουμε καταστροφές όπως αυτή και οι πλημμύρες του 2012 στο κοντινό ορυχείο Yallourn, που προκλήθηκαν όταν μια εκτροπή ποταμού απέτυχε και πλημμύρισε ο λάκκος.

Η έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει το πλήρες εύρος και το ιστορικό αυτών των περιστατικών. Εν τω μεταξύ, μόλις σβήσει η φωτιά, η κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει για ενισχυμένη παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα, επιβολή συμμόρφωσης και καθαρισμό της τέφρας.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι έτοιμες να αντικαταστήσουν τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα με μερικές αλλαγές πολιτικής – και θα το έκαναν γρήγορα, εάν αφαιρούνταν τα ρυθμιστικά εμπόδια της «καφέ ταινίας», όπως οι νόμοι κατά των αιολικών πάρκων της Βικτώριας.

Εάν μια καταστροφή όπως αυτή επρόκειτο να προκαλέσει το ξαφνικό κλείσιμο του Hazelwood, η κοιλάδα Latrobe θα μπορούσε να βρεθεί στο σκηνικό μιας δεύτερης καταστροφής, αυτής της κοινωνικής, καθώς εκατοντάδες εργαζόμενοι θα έμειναν χωρίς δουλειά. Αλλά οι ένοχοι θα ήταν σε μεγάλο βαθμό η κυβερνητική αμέλεια για άλλη μια φορά.

Οι ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ θα μπορούσαν να αποσταλούν από το εξωτερικό και να κατασκευαστούν για να αντικαταστήσουν την παραγωγή αυτού του παλιού σταθμού παραγωγής ενέργειας άνθρακα μέσα σε ένα ή δύο χρόνια – αλλά η κυβέρνηση δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για την προσέλκυση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θέσεων εργασίας, επιτρέποντας στον κατασκευαστή πύργων ανεμογεννητριών στο κράτος πέφτουν σε δύσκολες στιγμές.

Χωρίς σχέδια από την κυβέρνηση ή τους ιδιώτες ιδιοκτήτες να υποστηρίξουν τη μετάβαση σε θέσεις εργασίας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την καταστροφή να απειλεί την υγεία τους, η κοινότητα της κοιλάδας Latrobe είναι εξαιρετικά ευάλωτη. Τους αξίζουν καλύτερα από αυτό το δηλητηριώδες σύννεφο και αξίζουν καλύτερα από την κυβερνητική και την εταιρική αμέλεια που απειλεί τη μελλοντική τους υγεία και την κοινωνική ευημερία.

Ώρα για ηλιακή αφύπνιση!  Πανό στη συγκέντρωση
Ώρα για ηλιακή αφύπνιση! Πανό στη συγκέντρωση

Schreibe einen Kommentar