Ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας για πολυεθνικούς Σύρους στην Τουρκία

Ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας για πολυεθνικούς Σύρους στην Τουρκία

Januar 27, 2023 0 Von admin

Η Τουρκία θεωρείται μία από τις χώρες που ενθαρρύνουν περισσότερο τις ξένες επενδύσεις, ειδικά στον τομέα των ακινήτων, καθώς παρέχει διευκολύνσεις και κίνητρα που τραβούν την προσοχή και προσελκύουν επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης τουρκικής υπηκοότητας όταν αγοράζουν ένα ακίνητο ή μια ομάδα ακινήτων αξίας 250.000 $. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες χώρες των οποίων οι πολίτες εμποδίζονται να έχουν ακίνητη περιουσία.Σε τουρκικό έδαφος, για πολιτικούς και ιστορικούς λόγους, θα τις αναφέρουμε αναλυτικά σε αυτό το άρθρο.

Η ιδιοκτησία ακινήτων στην Τουρκία και η αρχή της αμοιβαιότητας

Η τουρκική κυβέρνηση προηγουμένως εμπόδιζε πολίτες μιας σειράς ξένων εθνικοτήτων από το να έχουν ακίνητα στην Τουρκία, καθώς η χώρα τους εμπόδιζε τους Τούρκους να έχουν ιδιοκτησία και στα εδάφη τους, αλλά μετά το 2012 η Τουρκία αποφάσισε να ακυρώσει την αρχή της αμοιβαιότητας και επέτρεψε σε όλες τις ξένες εθνικότητες να έχει ακίνητη περιουσία στα εδάφη της. Σε πέντε ξένες εθνικότητες παρέμεινε απαγορευμένη η κατοχή ακίνητης περιουσίας στην Τουρκία, για διάφορους λόγους. Θα αναφέρουμε λεπτομερώς τα ονόματα αυτών των εθνικοτήτων και τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία συνεχίζει να τους εμποδίζει να έχουν ακίνητη περιουσία στην επικράτειά της ακόμη και μετά την έκδοση σαφούς απόφασης που ορίζει την κατάργηση της αρχής της αμοιβαιότητας ως προς την ιδιοκτησία ακινήτων στην Τουρκία.

Ποιες εθνικότητες απαγορεύεται να έχουν ακίνητη περιουσία στην Τουρκία;

Σύμφωνα με τους τουρκικούς νόμους, όλοι οι αλλοδαποί που διαμένουν εντός ή εκτός Τουρκίας μπορούν να έχουν ακίνητη περιουσία εκεί, εκτός από πέντε εθνικότητες: συριακή υπηκοότητα, αρμενική, κυπριακή, βορειοκορεάτικη και κουβανική υπηκοότητα. Εξαιρούνται από αυτό: κάτοχοι τουρκικής υπηκοότητας που είναι πολίτες προηγούμενων χωρών, κάτοχοι δεύτερης υπηκοότητας των οποίων οι πολίτες επιτρέπεται να έχουν ακίνητη περιουσία στην Τουρκία και πολίτες της Βόρειας Κύπρου.

Γιατί απαγορεύεται στους Σύρους πολίτες να έχουν ακίνητη περιουσία στην Τουρκία;

Αυτό οφείλεται στη διαμάχη που προέκυψε μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της γαλλικής εντολής στη Συρία το 1939, μετά από δημοψήφισμα που διεξήχθη από την περιφέρεια Iskenderun, όπου το κράτος αφαιρέθηκε από την εξουσία της γαλλικής εντολής και το κράτος του Hatay προσαρτήθηκε. στο έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας, η οποία αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση εντολής με την κατάσχεση της περιουσίας των Τούρκων στη Συρία Η τουρκική κυβέρνηση εμπόδισε τους Σύρους να έχουν ακίνητη περιουσία στην Τουρκία.

Έτσι, το 1939 η συριακή κυβέρνηση εκείνη την εποχή κατάσχεσε τα περιουσιακά στοιχεία και τα κεφάλαια που ανήκαν στους Τούρκους και τα προσάρτησε σε κρατική περιουσία, γεγονός που έκανε την τουρκική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο, γεγονός που έκανε τους πολίτες κάθε χώρας να μην κατέχουν ακίνητη περιουσία στην χώρα του άλλου.

Το 2012, η ​​τουρκική κυβέρνηση ακύρωσε τον νόμο περί αμοιβαιότητας, αλλά Σύριοι και 4 άλλες εθνικότητες δεν συμπεριλήφθηκαν στην απόφαση επειδή η κατασχεθείσα τουρκική περιουσία δεν έχει ακόμη επιστραφεί στους ιδιοκτήτες της.

Υπάρχουν τρόποι που επιτρέπουν στους Σύρους να έχουν ακίνητη περιουσία στην Τουρκία;

Φυσικά, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι μέσω των οποίων οι Σύροι υπήκοοι μπορούν να αγοράσουν σπίτια και να κατέχουν ακίνητα στην Τουρκία, αλλά ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν αποκτά μέσω αυτών των μεθόδων τα πλήρη δικαιώματα που απολαμβάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Τουρκία γενικά. Μεταξύ αυτών των μεθόδων:

Ίδρυση εταιρείας στην Τουρκία
Η ίδρυση εταιρείας στην Τουρκία σάς δίνει τη δυνατότητα να αγοράσετε ακίνητα με το όνομα της εταιρείας που ιδρύσατε και έχετε το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσετε, να επενδύσετε και να το πουλήσετε αργότερα ως εκπρόσωπος της εταιρείας ενώπιον της τουρκικής κυβέρνησης. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις.Σε αυτή την περίπτωση, ο αγοραστής δεν αποκτά άδεια διαμονής ακινήτων στην Τουρκία, ούτε μπορεί να υποβάλει αίτηση για τουρκική υπηκοότητα μέσω επενδύσεων σε ακίνητα στην Τουρκία, ακόμη και αν η τιμή του ακινήτου που αγόρασε στην το όνομα της εταιρείας του ξεπερνά τις 250.000 $.

Αν έχει τουρκική υπηκοότητα
Όσοι έχουν συριακή υπηκοότητα και έχουν τουρκική υπηκοότητα μπορούν να αγοράζουν ακίνητα στην Τουρκία άμεσα, τακτικά και χωρίς κανένα εμπόδιο, ειδικά επειδή χιλιάδες Σύροι έλαβαν την τουρκική υπηκοότητα με απόφαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το σχέδιο για τη χορήγηση της εξαιρετικής τουρκικής υπηκοότητας είναι εξακολουθεί να ισχύει και εφαρμόζεται.

Αν έχει δεύτερη υπηκοότητα
Ένας Σύρος υπήκοος που έχει άλλη υπηκοότητα από τις εθνικότητες που επιτρέπεται να έχουν ακίνητη περιουσία στην Τουρκία μπορεί να αγοράσει ένα ακίνητο στην Τουρκία και να αποκτήσει όλα τα προνόμια ιδιοκτησίας ακινήτων στην Τουρκία.

Νέοι νόμοι για πολυεθνικούς Σύρους που έχουν ακίνητη περιουσία στην Τουρκία

Η Προεδρία του Τμήματος Αλλοδαπών που συνδέεται με τη Γενική Διεύθυνση Κτηματολογίου και Κτηματογράφησης στην Τουρκία εξέδωσε νέους νόμους στις 16.11.2021 που περιλαμβάνουν τροποποίηση 5 παραγράφων που σχετίζονται με την ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας από πολυεθνικά πρόσωπα στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με συριακή υπηκοότητα Οι σημαντικότερες διατάξεις αυτών των τροπολογιών είναι οι ακόλουθες:

Οι Σύροι που έχουν τουρκική υπηκοότητα επιτρέπεται να έχουν ακίνητη περιουσία και αντιμετωπίζονται σαν Τούρκος πολίτης, όπως και άλλοι αλλοδαποί που έχουν τουρκική υπηκοότητα, και δεν έχει σημασία ποιας εθνικότητας έχουν.
Με άλλα λόγια, οι αλλοδαποί που έχουν τουρκική υπηκοότητα θα αντιμετωπίζονται με βάση την τουρκική ιθαγένεια, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, συμπεριλαμβανομένης της συριακής υπηκοότητας. Επομένως, οποιοσδήποτε με τουρκική υπηκοότητα μπορεί να έχει ιδιοκτησία στην Τουρκία ως Τούρκος πολίτης, ακόμη και αν η αρχική του ιθαγένεια εμπίπτει στην οι εθνικότητες που απαγορεύεται να κατέχουν ιδιοκτησία στην Τουρκία.

Η εγκύκλιος ανέφερε συγκεκριμένα Τούρκους συριακής υπηκοότητας που είχαν προηγουμένως μεταχειριστεί με τη συριακή υπηκοότητα από το νόμο όσον αφορά την ιδιοκτησία στην Τουρκία ή τους επέβαλε ορισμένους περιορισμούς σχετικά με την ιθαγένειά τους, η οποία απαγορεύεται να κατέχουν ιδιοκτησία στην Τουρκία.

Αυτή η εγκύκλιος έλυσε οριστικά τη διαμάχη σχετικά με την ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας για Σύρους που έχουν τουρκική υπηκοότητα, και έχουν πλέον το πλήρες δικαίωμα να κατέχουν και να διαθέτουν την περιουσία τους, χωρίς κανένα εμπόδιο ή όρους όπως κάθε Τούρκος πολίτης.

Ένας Σύρος που έχει άλλη ιθαγένεια εκτός από την Τουρκική, όπως Γερμανός ή Σουηδός, για παράδειγμα, αντιμετωπίζεται ως Σύρος πολίτης και δεν δικαιούται να έχει ακίνητη περιουσία στην Τουρκία, ανεξάρτητα από την άλλη εθνικότητά του, καθώς στην περίπτωση αυτή θεωρείται στην αρχική του εθνικότητα.
Όσοι γεννήθηκαν στη Συρία ή σε άλλες χώρες στις οποίες απαγορεύεται να κατέχουν ακίνητη περιουσία στην Τουρκία, αλλά δεν έχουν συριακή υπηκοότητα, πρέπει να αποδείξουν ότι δεν έχουν τη συριακή υπηκοότητα, ώστε να μπορούν να έχουν ακίνητη περιουσία χωρίς κανένα εμπόδιο.
Ένα παράδειγμα αυτού είναι ένα άτομο παλαιστινιακής υπηκοότητας που γεννήθηκε και έζησε στη Συρία, αλλά δεν έχει τη συριακή υπηκοότητα. Συριακή υπηκοότητα.

Οι Σύροι με άλλες εθνικότητες που κατέχουν ακίνητη περιουσία στην Τουρκία πριν από την έκδοση των πρόσφατων τροποποιήσεων θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τη δεύτερη ιθαγένεια που έχουν και δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, εκτός εάν πουλήσουν την ακίνητη περιουσία τους που είναι εγγεγραμμένη στη δεύτερη ιθαγένεια. δεν θα μπορέσει να αγοράσει ξανά νέα ακίνητη περιουσία.
Όσον αφορά τους Σύρους κληρονόμους που δεν έχουν τουρκική υπηκοότητα, οι υποθέσεις τους θα εξεταστούν από τη Διεύθυνση Κτηματολογίου στην Τουρκία και θα βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις που να συνάδουν με το συμφέρον της Τουρκικής Δημοκρατίας.