Μπλε: Μια ιστορία του χρώματος τόσο βαθιά όσο η θάλασσα και τόσο πλατύ όσο ο ουρανός της Nana Ekua Brew-Hammond, εικονογράφηση Daniel Minter

0
Μπλε: Μια ιστορία του χρώματος τόσο βαθιά όσο η θάλασσα και τόσο πλατύ όσο ο ουρανός της Nana Ekua Brew-Hammond, εικονογράφηση Daniel Minter

Έκδοση από την Knopf Books for Young Readers

Περίληψη: Το μπλε μπορεί να είναι το χρώμα του ουρανού και του ωκεανού, αλλά για μεγάλο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, ήταν δύσκολο να παραχθεί. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συνέτριβαν τη μπλε πέτρα λάπις λάζουλι για να φτιάξουν μπογιά και μακιγιάζ ματιών που μόνο οι πολύ πλούσιοι μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά. Αργότερα, οι άνθρωποι ανακάλυψαν οστρακοειδή που παρήγαγαν μια μπλε βαφή, αλλά κάθε οργανισμός παρήγαγε μόνο μια ή δύο σταγόνες. Τέλος, το φυτό indigo, ιθαγενές της Ασίας, της Αφρικής, της Καραϊβικής και της Αμερικής, έγινε ευρύτερα γνωστό και καλλιεργήθηκε. Η αξία της μπλε βαφής του φυτού οδήγησε σε καταχρήσεις, καθώς οι άνθρωποι εξαπατήθηκαν να το καλλιεργήσουν αντί για φαγητό και υποδουλώθηκαν για να βοηθήσουν στη μαζική παραγωγή του. Το 1905, ο Adolf von Baeyer τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία μιας μπλε χημικής βαφής. Τώρα ο καθένας μπορεί να κατέχει κάτι που είναι μπλε, αλλά η σπανιότητα του μπλε και η ταλαιπωρία που δημιουργείται στην παραγωγή του μας θυμίζουν εκφράσεις όπως „the blues“, „feeling blue“ και „out of the blue“. Περιλαμβάνει δύο σελίδες με πρόσθετες πληροφορίες και μια λίστα με επιλεγμένες πηγές. 40 σελίδες? τάξεις 1-5.

Πλεονεκτήματα: Εδώ είναι μια συναρπαστική ιστορία για κάτι που δεν είχα ιδέα ότι είχε μια συναρπαστική ιστορία: το μπλε χρώμα. Τα παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη εκτίμηση για τα μπλε τζιν και άλλα συνηθισμένα αντικείμενα αφού διαβάσουν για τους αγώνες και την υψηλή αξία που συνδέονται με το μπλε. Οι υπέροχες εικόνες διαθέτουν πολλά διαφορετικά χρώματα αλλά τονίζουν κατάλληλα το μπλε.

Μειονεκτήματα: Ορισμένοι από τους ισχυρισμούς σχετικά με τις εκφράσεις που σημειώθηκαν παραπάνω ήταν αρκετά εικαστικοί, και όταν τους εξέτασα, δεν φαίνεται να έχουν τις συνδέσεις με το χρώμα για το οποίο γράφει ο συγγραφέας.

Schreibe einen Kommentar