Όχι στο fracking, ναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!

4
Όχι στο fracking, ναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας!

Στιγμιότυπο οθόνης 19-08-2013 στις 10.03.37 π.μ.
Χίλιοι δυνατοί: Συλλαλητήριο κατά του φρακινγκ στη Μελβούρνη.

Το Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες αγρότες και μέλη της κοινότητας των Γκίπσλαντ ενώθηκαν με τους Μελβουρνιούς για να στείλουν στην Premier Napthine ένα μήνυμα για το ενεργειακό μέλλον της Βικτώριας. ο Ράλι 1000 ανδρών παρέλασαν στην καρδιά της Μελβούρνης, συγκεντρώθηκαν στην Κρατική Βιβλιοθήκη για να παρουσιάσουν τον ηγέτη των Πρασίνων, Greg Barber MLCμε αναφορά που υπογράφεται από 11.000 ζητώντας την απαγόρευση της νέας εξόρυξης άνθρακα και μη συμβατικού αερίου στη Βικτώρια.

Σε αντίθεση με τη μη συμβατική εξόρυξη φυσικού αερίου, η αιολική ενέργεια μπορεί να προσφέρει στους κατοίκους της Βικτώριας μια αξιόπιστη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα του αγροκτήματος. Τα αιολικά πάρκα δημιουργούν μια ροή εισοδήματος ανθεκτική στην ξηρασία για τους οικοδεσπότες ανεμογεννητριών, τους γείτονες (βλέπω Αιολικό πάρκο Coonooer Bridge), και κοινότητες.

Δυστυχώς για τη Βικτώρια, οι νόμοι που εισήγαγε ο πρώην πρωθυπουργός Ted Baillieu στοχεύουν άδικα τον τομέα της αιολικής ενέργειας και εμποδίζουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι ισχύοντες βικτωριανοί κανονισμοί σχεδιασμού επιτρέπουν σε ένα ρυπογόνο πηγάδι αερίου ραφής άνθρακα να βρίσκεται μόλις 100 μέτρα από ένα σπίτι, ενώ οι καθαρές και ασφαλείς ανεμογεννήτριες έχουν οπισθοδρόμηση δύο χιλιομέτρων. Στο Anglesea, οι κάτοικοι δεν έχουν λόγο για ένα ανθρακωρυχείο και ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που λειτουργεί λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από την πόλη τους.

CSG κατά Wind
Οι περίεργοι κανονισμοί σχεδιασμού της Βικτώριας είναι πιο αυστηροί για την καθαρή ενέργεια από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Το βικτοριανό σχέδιο σχεδιασμού απαγορεύει τα αιολικά πάρκα από μεγάλες περιοχές της πολιτείας. Οι ζώνες «απαγόρευσης» εμποδίζουν τα έργα καθαρής, ανανεώσιμης ενέργειας σε περιοχές με τους πλουσιότερους αιολικούς πόρους, όπως οι οροσειρές Macedon και McHarg. Υπάρχουν επίσης 21 περιφερειακές πόλεις όπου τα αιολικά πάρκα απαγορεύονται σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων – μια κίνηση που αποκλείει έργα κοινοτικής ιδιοκτησίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά οι κάτοικοι της Βικτώριας να υποστηρίζουν σθεναρά τα αιολικά πάρκα. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, που έγινε από Pacific Hydro το 2012, το 82 τοις εκατό των κατοίκων της Βικτώριας θέλουν περισσότερη αιολική ενέργεια στην πολιτεία.

Στοιχεία δημοσκοπήσεων από την Pacific Hydro.
Στοιχεία δημοσκοπήσεων από την Pacific Hydro.

Είναι καιρός ο Premier Napthine να μεταρρυθμίσει την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησής του, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις απόψεις των κατοίκων της Βικτώριας. Στην αιολική ενέργεια και στο μη συμβατικό αέριο.

Schreibe einen Kommentar