CMO για την εμπορία πιστοποιημένων δασικών προϊόντων μέσω της παγκόσμιας πλατφόρμας συναλλαγών

0
CMO για την εμπορία πιστοποιημένων δασικών προϊόντων μέσω της παγκόσμιας πλατφόρμας συναλλαγών

Με έδρα τη Νότια Αφρική Όμιλος ΚΟΑ έχει εξασφαλίσει επενδύσεις από το ταμείο επιχειρηματικού κεφαλαίου E4E Africa για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του που βασίζονται στα δάση και τη δημιουργία μιας παγκόσμιας πλατφόρμας συναλλαγών για πιστοποιημένα δασικά προϊόντα.

«Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω ενίσχυση του υπάρχοντος λογισμικού της εταιρείας, καθώς και για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας συναλλαγών για την παροχή πρόσβασης στην αγορά για υπεύθυνα παραγόμενα δασικά προϊόντα στην κύρια παγκόσμια αγορά, ειδικά στο βόρειο ημισφαίριο», λέει ο Michal Brink, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής του Ομίλου CMO.

Ο Michal λέει ότι ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης είναι η δημιουργία και η εγγύηση της ασφάλειας της εφοδιαστικής αλυσίδας σε όλη την αλυσίδα αξίας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου το μοντέλο CMO βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
• Η ίδρυση πιστοποιημένων Ομαδικών Σχεδίων Forest Stewardship Council® (FSC®) χρησιμοποιώντας το λογισμικό PerForm που αναπτύχθηκε στο εσωτερικό του – που επιτρέπει την ψηφιακή διαχείριση και τον έλεγχο των δασικών χειριστών, με έμφαση στους μικρούς και μεσαίους καλλιεργητές που έχουν αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό από τη διαδικασία πιστοποίησης , ως αποτέλεσμα της πολυπλοκότητας και του κόστους.
• Παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, όπως εκπαίδευση και συμβουλευτική σε Ομαδικά Σχέδια και δασικές εταιρείες πιστοποιημένα από την FSC και χρήση αυτής της τεχνογνωσίας για την ενίσχυση της τεχνικής συμμόρφωσης των Σχεδίων Ομίλου CMO.
• Η ανάπτυξη μιας διαδικτυακής, παγκόσμιας πύλης συναλλαγών για δασικά προϊόντα πιστοποιημένα από την FSC, με το όνομα IcePik.

Ο Michal είπε ότι η ομάδα CMO καινοτομεί και ερευνά σε αυτόν τον τομέα εδώ και πολλά χρόνια. Είπε ότι η χρηματοδότηση από το E4E Africa παρουσιάζει μια μεγάλη ευκαιρία για να εξασφαλιστεί η κρίσιμη πρόσβαση στην αγορά για βιώσιμα παραγόμενα δασικά προϊόντα και ένα μέσο εισαγωγής μικρών δασοπαραγωγών στις διεθνείς αγορές.

«Η CMO έχει την πλήρη υποστήριξη της FSC International Centre GmbH στη Βόννη, καθώς και άλλων βασικών ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης Χωρών Παραγωγής Φυσικού Καουτσούκ (ANRPC) και της Namibian Charcoal Association (NCA).»

Η πλατφόρμα συναλλαγών θα λανσαριστεί στη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εστιάζοντας αρχικά στις πωλήσεις ξυλάνθρακα με πιστοποίηση FSC. Ο Michal είπε ότι τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται στο IcePik θα επεκταθούν για να συμπεριλάβουν ένα ευρύ φάσμα δασικών προϊόντων που προέρχονται από δάση αειφόρου διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων στρογγυλών κορμών, ξυλείας, επεξεργασμένων στύλων, τσιπς για χαρτοπολτό καθώς και μη δασικών προϊόντων».

Σύμφωνα με τον Bas Hochstenbach, συνιδρυτή και συνεργάτη της E4E Africa, η συνεργασία εξαρτάται από το γεγονός ότι η CMO είναι μια νοτιοαφρικανική εταιρεία με πραγματική πνευματική ιδιοκτησία που δραστηριοποιείται σε μια τεράστια παγκόσμια βιομηχανία. Η E4E Africa έχει λάβει μερίδιο 10% στην CMO.

Ο Bas πρόσθεσε ότι η μεθοδολογία πιστοποίησης του ομαδικού σχήματος και η πλατφόρμα συναλλαγών δημιουργούν πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές για βιώσιμα δασικά προϊόντα για μέρη όπως οι μικροκαλλιεργητές και οι μικρότεροι μεταποιητές – μέρη που παραδοσιακά δυσκολεύονταν να εκπληρώσουν τις διοικητικές απαιτήσεις της πιστοποίησης FSC, αποκλείοντάς τους από το εμπόριο σε πιο προσοδοφόρα αγορές όπου απαιτείται πιστοποίηση.

«Η ΚΟΑ αγγίζει πολλές πτυχές: σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω βιώσιμων διαδικασιών παραγωγής και κοινωνικές επιπτώσεις μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, καλύτερες συνθήκες εργασίας και υψηλότερη τιμή για τον μικρό παραγωγό μέσω άμεσης πρόσβασης στις διεθνείς αγορές.

«Η CMO είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τύπου των επιχειρήσεων στις οποίες επιδιώκουμε να επενδύσουμε: επιχειρηματικές ομάδες που αξιοποιούν την τεχνολογία για να αντιμετωπίσουν πραγματικές κοινωνικές προκλήσεις σε κλίμακα, συνδυάζοντας ένα εξαιρετικά επεκτάσιμο επιχειρηματικό μοντέλο με υψηλό αντίκτυπο», είπε.

Η CMO έχει τοποθετηθεί για να δημιουργήσει ομαδικά προγράμματα πιστοποίησης σε 44 χώρες τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ θα πουλά τα πιστοποιημένα προϊόντα FSC μέσω του IcePik σε όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα του ομίλου FSC της CMO έχει πιστοποιήσει περίπου 35 δασοκομικές δραστηριότητες στη Νότια Αφρική, η πλειονότητα των οποίων είναι μικρής κλίμακας δενδροκαλλιεργητές που δραστηριοποιούνται σε κοινοτική γη.

Schreibe einen Kommentar